Got you covered

PDF

UV stabiliteit

Blootstelling aan zonlicht heeft een negatief effect op de levensduur van plastics. UV straling breekt de chemische verbindingen van het polymeer af, waardoor het weefsel breekt en verkalkt, de kleur vervaagt en de mechanische eigenschappen van het weefsel zoals de treksterkte, rek bij breuk en scheurweerstand verloren gaan. UV stabilisatoren vertragen dit verouderingsproces. Bij producten die een langere levensduur eisen, worden UV stabilisatoren zowel aan de garens als aan de coating toegevoegd tijdens het productieproces.

UV stabilisatoren in plastics absorberen de UV straling en zetten de energie om als geringe warmte. De gebruikte chemicaliën zijn dezelfde als die in zonnebrandcrème, die de huid beschermt tegen zonverbranding. De straling van de zon wordt gemeten in kilo Langley (Kly) per jaar en wereldwijd per regio in kaart gebracht.

know-how-uv-map

Al onze producten met UV stabilisatoren hebben een indicatieve Kly waarde, zodat u een idee krijgt van de verwachte levensduur onder normale omstandigheden. De overgebleven sterkte na de gegeven Kly periode zou ten minste 50% moeten zijn. Let wel: deze waarden zijn slechts een indicatie omdat er veel omstandigheden zijn die het resultaat beïnvloeden zoals bewolking, atmosferische luchtvochtigheid, sneeuwreflectie en hoogte.